1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средните цени на едро и на дребно на яйцата остават на нивата от предходния седмичен период

Средните цени на едро и на дребно на яйцата остават на нивата от предходния седмичен период

Седмично понижение на цените се наблюдава в шест области, най-значително във Велико Търново – с 0,04 лв./бр.

През наблюдавания период (6 – 13 февруари 2013 г.) средните цени на едро и на дребно на яйца за страната остават на нивата от предходния седмичен период.

Средно за страната, цената на едро на яйца - размер М е 0,23 лв./бр. За поредна седмица предлагането на едро на яйца - размер М е в ценовия диапазон от 0,18 лв./бр. до 0,25 лв./бр., като най-ниската стойност се отчита във Велико Търново, а най-високата - във Варна и Смолян. Седмично понижение на цените се наблюдава в шест области, най-значително във Велико Търново – с 0,04 лв./бр., а нарастване единствено в Стара Загора – с 0,03 лв./бр.

Предлагането на дребно на яйца – размер М в големите търговски вериги (ГТВ) се задържа в интервала от 0,26 лв./бр. (Варна) до 0,30 лв./бр. (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен), като в преобладаваща част от областите на страната цените остават на нивата от предходната седмица. В пет области се отчита седмично понижение на цените на този размер яйца в големите супермаркети с по 0,01 - 0,02 лв./бр. В област Пловдив цената се покачва с 0,01 лв./бр.

Цените на яйца - размер L в ГТВ се движат в границите от 0,29 лв./бр. (Добрич) до 0,34 лв./бр. (Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана и Плевен). В шест области е налице седмично понижение на цените в рамките на 0,01 - 0,02 лв./бр., най-чувствително в София. В други четири области (Разград, Русе, Силистра и Търговище) цените на продукта се повишават с 0,01 лв./бр.

В другите търговски обекти (ДТО) яйцата - размер M се предлагат на цени от 0,24 лв./бр. до 0,30 лв./бр., като най-ниската стойност за периода е регистрирана в Благоевград, Варна, Кюстендил и Русе, а най-високата – във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен. В шест от областите е налице поевтиняване на продукта спрямо предходния седмичен период в рамките на 0,01 лв./бр. (Враца, Монтана) – 0,02 лв./бр. (Бургас, Русе, Сливен и Ямбол). Увеличение на цените се регистрира единствено в София – с 0,01 лв./бр.

Цените на яйца - размер L, предлагани в ДТО, варират от 0,26 лв./бр. до 0,32 лв./бр. Седмично понижение на цените се наблюдава в девет области, най-чувствително в Бургас, Враца, Монтана, Сливен и Ямбол – с 0,02 лв./бр., а повишение единствено в София – с 0,01 лв./бр.

През наблюдавания период най-голям марж между цените на едро на яйца - размер М и тези на дребно е отчетен във Велико Търново - 0,12 лв./бр. както за ГТВ, така и за ДТО. Във Варна цената на дребно в ДТО е с 0,01 лв./бр. по-ниска от цената на едро. Цените на дребно на яйца - размер М в големите супермаркети са средно с 0,02 лв./бр. по-високи от тези в по-малките търговски обекти, а при размер L - с 0,03 лв./бр.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.