1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средните цени на пилешкото месо остават около нивата от предходната седмица

Средните цени на пилешкото месо остават около нивата от предходната седмица

В девет области се наблюдава седмично понижение на цените в рамките на 0,2 – 2,7%

През анализирания период (16 – 23 април 2014 г.) средните цени на пилешко месо за страната остават около нивата от предходната седмица.

Пиле-замразено

През изтеклата седмица най-ниски цени на едро на замразеното пиле са регистрирани във Велико Търново (3,76 лв./кг), а най-високи – в Благоевград (4,43 лв./кг). В девет области се наблюдава седмично понижение на цените в рамките на 0,2 – 2,7% (София), а в други шест - повишение от 0,2 до 5,8% (Плевен). Средната стойност за страната остава без промяна спрямо предходната седмица – 4,08 лв./кг.

В големите търговски вериги (ГТВ) цените на дребно на замразеното пиле се движат в интервала от 4,39 лв./кг (Шумен) до 5,12 лв./кг (Силистра). Спрямо предходния седмичен период, в шест от областите се наблюдава намаление на цените, достигащо до 5% в Кюстендил. Същевременно, в четири области се отчита покачване на цените на продукта, като в Добрич то е слабо изразено – с 1%, а в Бургас, Сливен и Ямбол - с 12,1% (след като през предходната седмица в тези три области е регистриран спад на цените, вероятно свързан с промоции). Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле в ГТВ се увеличава с 0,4% на седмична база, до 4,85 лв./кг.

През изминалата седмица цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,77 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата варира от 0,15 лв./кг в Шумен до 1,20 лв./кг в Силистра и Добрич.

Средната цена на дребно за страната на замразено пиле в другите търговски обекти (ДТО) остава без промяна спрямо предходната седмица – 5,04 лв./кг. По области, стойностите са в диапазона от 4,79 лв./кг (София) до 5,50 лв./кг (Силистра). Само в две области е отчетено седмично изменение на цените – намаление с 2,2% в София и увеличение с 1,6% във Видин.

За наблюдавания период цените на дребно на замразеното пиле в ДТО са средно с 0,96 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 1,58 лв./кг в Силистра.

Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле в ДТО е по-висока от тази в ГТВ с 3,9%.

 Пиле – прясно, охладено

През периода на наблюдение средната цена на едро на охладеното пиле за страната се запазва на нивото от предходната седмица – 4,69 лв./кг. Най-ниски стойности са регистрирани в Търговище (4,30 лв./кг), а най-високи – в Благоевград и Кърджали (4,95 лв./кг). Само в четири от областите се наблюдават седмични ценови колебания, в границите от -1,1% (Шумен) до +2,1% (Благоевград),

Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в големите търговски вериги намалява с 0,2% на седмична база, до 4,96 лв./кг. По области, стойностите варират от 4,44 лв./кг (Шумен) до 5,42 лв./кг (Кюстендил). В девет области се отчита седмично повишение на цените в рамките на 0,4 – 6,9%, най-значително в Кюстендил. Същевременно, в други пет области е налице поевтиняване на продукта с между 0,4 и 7,6% (Видин).

През изтеклата седмица цените на дребно на охладеното пиле в ГТВ са средно с 0,27 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата в тази посока достига до 0,69 лв./кг в Търговище. В четири области цените на продукта в големите вериги са по-ниски от тези на едро с между 0,06 и 0,26 лв./кг (Шумен).

Средната за страната цена на дребно на охладеното пиле в по-малките магазини остава на нивото от предходната седмица – 5,13 лв./кг. Предлагането в тези обекти се задържа в границите от 4,70 лв./кг (Варна) до 5,44 лв./кг (Стара Загора), без колебания на стойностите по области в сравнение с предходната седмица.

Цените на дребно на охладеното пиле в ДТО са средно с 0,44 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата в тази посока варира от 0,08 лв./кг във Варна до 0,77 лв./кг в Габрово и Ловеч. Изключение прави Благоевград, където цените на продукта в по-малките магазини са с 0,12 лв./кг по-ниски от тези на едро.

За наблюдавания период средната цена на замразеното пиле в ДТО за страната е с 3,4% по-висока от тази в ГТВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.