1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Страната ни засилва контрола заради птичия грип в Румъния

Страната ни засилва контрола заради птичия грип в Румъния

Огнището е установено в селището Летеа, в окръг Тулча в югоизточната част на Румъния

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов разпореди на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) да засили контрола по регионалните звена във връзка с установеното огнище на птичи грип в Румъния.

Ветеринарните служби трябва да предприемат необходимите мерки за наблюдение и контрол на разпространението на вируса. Освен това да бъдат в готовност във връзка с опасността от пренасянето на птичия грип по прелетните и диви птици в България.  

Румъния е установила огнище на птичи грип в птицеферма и е предприела необходимите мерки за контролиране на разпространението на вируса, се казва в съобщение на Европейската комисия. Огнището е установено в селището Летеа, в окръг Тулча в югоизточната част на Румъния.

Лабораторните изследвания са потвърдили, че става въпрос за огнище на високо патогенен вирус на птичия грип от тип H5N1. Ветеринарните власти са открили 49 мъртви птици в две стопанства в Летеа и са взели мерки за внимателно наблюдение на района, където живеят около 300-400 души. Всички птици във фермата ще бъдат изклани, а около мястото ще бъде наложена 6-километрова защитна зона, обградена от 20-километрова зона на "висок риск". Това е първият потвърден случай на птичи грип в Европейския съюз от март 2009 г., когато вирусът беше открит в Германия.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.