1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Светът става уязвим към болести, причинени от заразени храни

Светът става уязвим към болести, причинени от заразени храни

СЗО призова за подобряване на готовността за борба с глобалните заплахи за здравето

Светът става все по-уязвим към епидемии от болести, причинени от заразена храна, заради увеличаващата се световна търговия, предупреди Световната здравна организация (СЗО), цитирана от АФП.

Изследването на епидемиите също е станало по-трудно, защото храната може да съдържа съставки от целия свят, пренесени чрез сложна глобална хранителна верига, заяви генералната директорка на организацията Маргарет Чан.

"Епидемиите, причинени от заразени храни, се превърнаха в особено голяма заплаха за света, обвързан с огромни обеми международна търговия и пътувания", заяви Чан на конференция в Сингапур за подобряването на готовността за борба с глобални заплахи за здравето. "Те са големи като потенциал от гледна точка на географско разпространение, в което често са включени много страни", допълни тя.

Едно от предизвикателствата пред правителствата по света е как да "намалят последиците за здравето и икономиката от болестите, причинени от заразени храни", каза още Чан. Тя даде за пример тазгодишната епидемия с новия смъртоносен щам Е. коли, който засегна близо 4000 души, причини смъртта на 51 души в Европа и нанесе огромни щети на производителите на зеленчуци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.