1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Световното потребление на говеждо месо е в застой

Световното потребление на говеждо месо е в застой

Според експерти, ситуацията на европейския пазар ще остане трудна

Глобалният пазар на говеждо месо не е стабилен. Вътрешното производство в отделни страни нараства, докато световното потребление е в застой. Браншът в Европа проучва възможностите да се гарантира стабилност на глобалната търговия.

Икономическата криза, разпространението на заболявания като „син език“ и  „луда крава“, както и преговорите за трансатлантическо партньорство оказват своето влияние върху пазара. Негативно въздействие има и сривът на цените на петрола. Някои държави обаче като Египет, увеличават вноса на говеждо месо. През 2016 г. импортът скача рязко с цели 35%. Пазарният дял на ЕС в Египет нараства от 35 на 50 на сто. Същата тенденция с ръст на продажбите се наблюдава и при Либия и Ливан –  съответно 59 и 34 процента.

Според експерти, ситуацията на европейския пазар ще остане трудна. Очаква се седемте най-големи производители в Европа да увеличат обемите с 1%. Прогнозата за растеж на световната икономика, особено в Африка и Близкия изток, ще се отрази благоприятно на експорта.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.