1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. СЗО иска намаляване на трансмазнините

СЗО иска намаляване на трансмазнините

По данни на СЗО около 40 добре развити държави разполагат вече с подобни правила

До 2023 година влагането на индустриално произведени трансмазнини да се намали до минимум, настоява Световната здравна организация. В доклад, публикуван в Женева, СЗО посочва, че заради липсващо законодателство милиони хора по цял свят все още не са защитени от тази "смъртоносна съставка".
 
Затова здравните експерти настояват за въвеждането на норми за максимално позволени количества. В Европейския съюз такива норми вече съществуват. От април тази година са разрешени максимум 2 грама индустриално произведени трансмазнини на 100 грама общи мазнини в даден продукт. Изключение има за трансмазнините, които са естествена съставка на животински продукти като мляко и месо.
 
По данни на СЗО около 40 добре развити държави разполагат вече с подобни правила, но те липсват в по-бедните страни. Десет от 15-те държави с най-висока консумация на трансмазнини не са въвели защитни мерки за своето население, критикуват от Организацията. Сред тези 10 страни са Египет и Мексико, но и Южна Корея и Австралия.
Трансмазнините са ненаситени мастни киселини, които се образуват при дехидрирането на растителни масла. Те най-често се използват за фритюрници, както и за индустриалното производство на тестени изделия и маргарин. При прекомерна консумация в човешкия организъм се покачва нивото на "лошия" холестерол, което увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.