1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Търговията на дребно с хранителни стоки и дрехи у нас се съживява

Търговията на дребно с хранителни стоки и дрехи у нас се съживява

Това показват данни на Националния статистически институт, публикувани днес

Търговията на дребно с хранителни стоки и дрехи у нас се съживява. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес, 8 октомври. Според статистиката за август 2013 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, нараства с 4.9% спрямо същия месец на предходната година.

Спрямо август 2012 г. оборотът нараства по-значително в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 22,5%, в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 10,9%, в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 10,4%, в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 3,2%, и в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 3,1%. Намаление е регистрирано само в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 5,4%.

По предварителни сезонно изгладени данни през август 2013 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” по съпоставими цени нараства с 0,4% спрямо предходния месец. Спрямо юли 2013 през август 2013 г. оборотът нараства в почти всички икономически групи.

Увеличение се наблюдава в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 1,3%, в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия и в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с по 1,1%, в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 0,4%, и в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 0,2%.

Намаление е регистрирано в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 1,3%, и в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 1,2%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.