1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Тиквено време

Тиквено време

Снимка:

Това е темата на Фестивала „От нашата ферма – с любов за вас!“ на 25 октомври пред МЗХГ

Това е и темата на 25 октомври на Фестивала „От нашата ферма – с любов за вас!“. Ще можете да опитате био тиквите на Био ферма Софина, редовен участник на нашия пазар с разнообразен асортимент на био зеленчуци, плодове, билки и подправки.

Разбира се, ще има печена тиква! Кой може да устои на мириса на прясно изпечена тиква? С биологичен мед на пчелина на семейство Начеви. Софина ще ни представят био тикви и с други овкусявания. Какви други вкусове ще вървят с тиквите на „Софина“? Нека имаме фермерска изненада за вас!

Ще можете да опитате и тиквеник с ръчно точени кори.

Знаете ли, че тиквата е изключително полезен плод? Съдържа витамините С, А, В1, В2 и Е, отлагащи стареенето, както и рядко срещания витамин К. Тиквите имат и още един полезен витамин – витамин Т, който помага за усвояването на тежка храна и не позволява затлъстяване. Може затова диетолозите препоръчват толкова много да ядем тиква. Също и заради желязото, което съдържа: то дава добър цвят на лицето и весело настроение. Наистина перфектният есенен плод, подходящ за диетично хранене със съдържанието си само на 25 ккал в 100 г! Тя може да бъде приготвена по най-различни начини: печена, варена, панирана, на пара, на пюре, на супа, на омлет и много други. Можете да сътворите чудеса от тиква! Хем ще е вкусно, хем полезно заради подсилена имунна система и понижено кръвно налягане.

Основните дегустации са по традиция на два пъти през деня: от 12 до 13 часа и от 17 до 18 часа в Демонстрационната шатра.

На Фермерския фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ има богато разнообразие автентични фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: краве, овче, козе и биволско сирене и кисело мляко, кашкавал, масло, извара, мед, сладка, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, сезонни плодове и зеленчуци, гъби био вино, оцет, билки и подправки… Много от продуктите са биологични.  Всички фермери и производители са регистрирани по Наредба 26 на Министерството на земеделието, храните и горите, а много от тях в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от Българо-швейцарската програма за  сътрудничество.

Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира всяка сряда от 10,30 до 18,30 часа пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите (бул. „Христо Ботев“ 55). Организатор е Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА в рамките на проект „Седмичен фестивал „От нашата ферма- с любов за Вас“, който фондацията изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017, в партньорство с Българско дружество за защита на птиците и район „Средец” на Столична община.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.