1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Tрето издание на Балканския винен конкурс и фестивал

Tрето издание на Балканския винен конкурс и фестивал

Снимка:

Над 400 вина от над 45 изби се състезават в пет категории

Oт 7 до 8 юни 2014 г. в Гранд Хотел София ще се проведе Tретото издание на Балканския винен конкурс и фестивал (BIWC). За трета поредна година винопроизводители от над 10 страни се обединяват успешно под бранда „Вино от Балканите”. Усилията на организаторите за брандиране на региона се увенчават с успех, за който говори засиления интерес от светновни винени експерти, вносители и журналисти към Балканския винен регион. За първа година BIWC ще присъди и награда за дизайн на винен етикет, в памет на големия български художник Кольо Карамфилов, създател на Гранд Трофея на конкурса.

На пресконференция преди инициативата Галина Нифору, директор на Балканския винен конкурс и фестивал, обяви, че във форума тази година участват винопроизводители от държави на територията на Балканския полуостров, Централна и Източна Европа и Черноморският регион. В присъствието на председателя на BIWC, Константинос Лазаракис, единствения Master of Wine на Балканите и Югоизточна Европа, и Бистра Карадимова, организационен директор на тазгодишното издание, г-жа Нифору, обяви, че фестивалът ще премине под надслов: „Местните сортове – съкровищата на Балканите”.

Международното жури на конкурса, водено от председателя на BIWC, ще има възможността да оцени близо 400 вина от региона в пет различни категории; бяло сухо, червено сухо, искрящо, розе и десертно вино. В изложението ще вземат участие над 45 изби от Балканския регион. Конкурсната част ще протече при затворени врати на 5 и 6 юни в Suite Hotel Sofia, а фестивалната част, отворена за публиката, ще се проведе на 7 и 8 юни в градината на Гранд Хотел София.

От 11 до 13 часа на 7 юни е предвидена специализирана дегустация за вносители, дистрибутори, търговци, членовете на международното жури, винени критици, журналисти и блогъри в градината на Гранд Хотел София. Най-голямият Балкански винен форум трета година провежда кампания за брандиране на Балканския регион. Амбицията на организаторите му е да се обединят усилията на цялата винена общност от региона за маркетиране на балканските вина с единен бранд – балканско вино, така че потребителите в цял свят да го разпознават и търсят.

На въпроса на журналист от AGRO.BG дали има видима конкуренция между балканските страни във винопроизводството и кой е с лидерска позиция в него, Константинос Лазаракис отговори: „Конкурентоспособността ни днес зависи от способността на производителя да усъвършенства продукта си по-бързо от конкуренцията, която се стреми към същото. Важен елемент в характеристиката на региона ни е внушеното ни усещане за съревнование. В състезание ли сме едни с други? Не, не сме! Както доказват предишните две издания на Балканския Винен Конкурс и Фестивал, балканските страни са партньори преди всичко!“

Тази година BIWC ще предложи богата и интересна програма от майсторски класове, лекции и възможност за дегустация на всички участващи в конкурса вина, обявиха организаторите. Добавиха и, че Константинос Лазаракис е изнесъл майсторски клас за българските и гръцки вина на едно от най-престижните световни винени изложения, а именно London Wine Fair, броени дни преди да дoйде в София. Други световни величини в журито са Каролайн Гилби MW-Великобритания, Род Смит MW-Франция, Алесандро Гричиоли-Италия, Тревор Лонг-Великобритания, Джейми Арахо-САЩ и др. Съпътстващата програма на форума е богата и интересна, както за винените специалисти, така и за любителите на виното.

В специален майсторски клас председателят на журито Константинос Лазаракис ще въведе участниците в тайните на професионалния дегустатор и в кухнята на международните винени конкурси. Ще бъдат дегустирани 8 вина, като всеки един от участниците ще влезе в ролята на съдия.

“Да откриеш пенливите вина на Балканите“ е темата на майсторския клас на Marinela Vasilica Ardelean от Румъния. Маринела е Бранд мениджър на Foss Marai Spumanti и преподава в ITALIAN CHEF ACADEMY в Рим. Тя спечели титлата за най-добър сомелиер на Румъния през 2014 година. Финалист е в The Best Sommelier in the World през 2013 г. (London, UK) и е италианският финалист в конкурса Ambassadeur-du-Champagne през 2013 година.

автор: Мариела Илиева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.