1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Цената на агнешкото скача тройно докато стигне до магазина

Цената на агнешкото скача тройно докато стигне до магазина

Задължително е животните да се колят в лицензирани кланици

Цената на агнешкото месо скача тройно, докато стигне от фермата до магазина. Това твърдят животновъди от Съюза на овцевъдите и козевъдите в България предаде standartnews.com. Килограм живо тегло в момента се изкупува между 4,20 и 4,50 лв. от фермите. Чистото месо, преминало през кланица, излиза около два пъти по-скъпо - 9 лв. за килограм. Но след като месото мине през търговците, цената му в магазина започва от 15 лв. за килограм. На повечето места агнешкото се продава дори за 16-16,50 лв., казват животновъдите. На промоция в големи супермаркети агнешкото може да се намери за около 12-13 лв. за килограм.

Продажбата на агнета директно от фермата все още е забранена, затова животновъдите нямат право да договарят директно с крайни клиенти. Правилата, които действат в страната, гласят че е задължително животните да се колят в лицензирани кланици. За страната те са само три, обясни Милчо Ангелов от Съюза на овцевъдите и козевъдите. Затова и животновъдите не можели да се пазарят за цените. Вариантът да предлагат продукцията си по пазарите също не бил възможен заради стриктния контрол на Националната ветеринарно-медицинска служба. Така на хората се налага да плащат много повече за месото по празниците, а животновъдите получават само трохи за труда си, коментират от браншовата организация на овцевъдите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.