1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Цената на хляба ще скочи с поне 5 ст.

Цената на хляба ще скочи с поне 5 ст.

Производителите ще бъдат засегнати много повече отколкото търговците

Поскъпването на природния газ започна да се отразява върху цените на различни продукти. В момента се обмисля минимално поскъпване на хляба между 4 и 5 стотинки, тъй като цените се диктуват от големите производители на хляб пише money.bg. Поскъпването на тока и газта ще се отрази пагубно и върху малките и средните хлебопроизводители, предупреждават от бранша в Пазарджик. Това обаче няма да е най-големият проблем, тъй като с новите условия на пазара при по-скъп с 24% газ и повишаването на цената на тока ще доведат до фалит много фирми. Най-заплашени са средните производители на хляб и хлебни изделия.

От най-голямата хлебопроизводителна фирма в региона прогнозират разширяване на сивата икономика, тъй като много от малките, но легални фирми отново ще преминат към сивия сектор. Производителите ще бъдат засегнати много повече отколкото търговците. ДКЕВР взе решение от 1 юли да се увеличат цените на природния газ и на тока, съответно с 24.63% за "Булгаргаз" и средно с 1.5% за трите електроразрпеделителя.

Около 65% от хлебопроизводителите работят в сивия сектор и нищо не пречи на още фирми да минат в сивата икономика заради увеличените разходи.  Това заяви председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Георги Попов по повод увеличението на цените на енергоносителите.  Той посочи, че може да се очакват съкращения и фалити в сектора. „Това, че ще увеличим цената на хляба, не означава, че ще се увеличи нашата печалба. Едно увеличение на разходите винаги има негативен ефект върху оборотите на фирмата.”, коментира Попов.  Според него след 2 юли цената на хляба съобразно увеличението на газа ще се увеличи с около 5%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.