1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Цената на рафинираното слънчогледово олио остава непроменена

Цената на рафинираното слънчогледово олио остава непроменена

Цените на едро са в диапазона от 2,56 лв./литър до 2,87 лв./литър

През последната седмица средно за страната цената на рафинираното слънчогледово олио остава непроменена, спрямо предходния анализиран период – 2,70 лв./литър. По области, цените на едро на слънчогледовото олио са в диапазона от 2,56 лв./литър до 2,87 лв./литър, като най-ниска цена e регистрирана в Ямбол, а най-висока в Русе. Спрямо предходната седмица, колебания в цените по области, без това да рефлектира върху средната цена за страната, се наблюдават в по-голямата част от областните центрове. В девет области се отчита възходящо движение на цените, като най-съществено е изменението в Стара Загора (1,9%) и Плевен (1,6%). Понижение на ценовите нива на олиото в борсите на страната има в седем области, най-значително в Силистра (2,5%), Ямбол (1,9%) и Бургас (1,8%).

При търговията на дребно, цените на рафинираното олио в големите търговски вериги (ГТВ) са в ценовите граници от 2,75 лв./литър (Добрич) до 3,27 лв./литър (София). Вследствие на ценовите колебания в различните области (от -1,5% до +4%) средната цена за страната регистрира леко повишение.

За разлика от големите вериги магазини, в другите търговски обекти (ДТО), средната цена за страната бележи понижение. На по-ниски цени олиото се търгува в областите Варна, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Стара Загора и Хасково, като регистрираното намаление е в рамките от 1% до 7,5%. Повишение на цените при търговията с олио в малките магазини се наблюдава в две области – Перник (6,3% или 0,20 лв./литър) и София (2% или 0,06 лв./литър). Като цяло, олиото се предлага по области на цени от 2,90 лв./литър (Сливен и Ямбол) до 3,35 лв./литър (Перник).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.