1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Цените на храните няма да скочат заради затягането на контрола върху търговските вериги

Цените на храните няма да скочат заради затягането на контрола върху търговските вериги

Това заявиха категорично български производители по време на дискусия

Цените на храните няма да скочат заради затягането на контрола върху търговските вериги. Това заявиха категорично български производители по време на дискусия "Да! На българската храна", организирана от Българския медиен съюз и Министерството на земеделието и храните, пише "Стандарт". Спорът между доставчици и вериги, който се вихри вече над година, се разгоря с нова сила по време на дискусията. Той бе провокиран от изявлението на Йордан Матеев, шеф на Съюза за модерна търговия.

"Подготвяните промени в Закона за защита на конкуренцията са изключително рестриктивни и ще доведат до три основни негативни аспекта. Първият удар ще е върху потребителите, защото цените ще скочат. Вторият ще е върху малките и средните производители, които са заплашени от фалити. Заради заложените солени глоби веригите няма да имат изгода да работят с тях, а само с големите фирми. А всички знаем, че най-големите са в чужбина, тоест ще се увеличи делът на вносни стоки в големите магазини", обясни Матеев. Според него третият негативен ефект от готвените промени в закона, които вече минаха на първо четене в парламента, е вероятността от санкции от страна на Европа.

"Няма нарушение на европейски правила в текстовете на закона, напротив, те ще ви накарат да си плащате навреме, както е в Европа", контрира депутатът от "Коалиция за България" Страхил Ангелов, който работи по антимонополното законодателство. "Вие съгласни ли ще сте аз да взема стоката от магазина ви, но да ви платя след два месеца", попита той във връзка с изявление на Матеев, че според регламентите разплащанията на веригите с доставчиците трябва да са в рамките на 60 дни.

"Срокът не е два месеца, а 30 дни, нека да се спазва", призова и шефът на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България Мариана Кукушева. "Тезата, че цените щели да скочат е напълно необоснована, просто надценките, които сега слагат търговците, ще са по-малки и печалбите им ще намалеят", включи се в спора и Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите. "В момента отстъпката, която ми искат, за да продавам вино във верига, е 47%, а за твърд алкохол - 40%. Само 4 - 5 производители в България са в състояние да издържат на тези условия", каза шефът на "Вини" Пламен Ангелов. "Парадоксално е, че ми е по-изгодно да работя с верига в чужбина, отколкото със същата в България", допълни той.

Всички искаме ясни и добри правила, гарантиращи добра конкуренция, която е в полза на потребителите, заяви Йордан Матеев. Той изрази надежда, че между двете четения на Закона за защита на конкуренцията ще се направят промени, които ще направят документа наистина работещ и справедлив.

Вижте видео...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.