1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Цените на млечните произведения през седмицата остават стабилни

Цените на млечните произведения през седмицата остават стабилни

По-значителен спад на седмична база е регистриран при цената на зеления пипер – около 25% и на тиквичките – 10%

През седмицата на пазара на едро на хранителни стоки не се наблюдават големи колебания, а цените на плодовете и зеленчуците следват характерните за сезона тенденции. Това съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Наблюдава се слабо движение нагоре на цената на едро на захарта, като поскъпването на седмична база е средно с около 0.9%. Цените на брашното и олиото се доближават до нивото от предходния период със седмични колебания в диапазона 0.5 – 1.0%. Цените на млечните произведения през седмицата остават стабилни, като само при кравето масло има лек ръст на цената с около 3.5%. Седмичните колебания при повечето месни произведения са незначителни. Леко движение нагоре е регистрирано при цената на малотрайните колбаси (средно 1.8%).

През втората половина на миналата седмица цената на яйцата се покачи с 1 ст./бр. и през тази седмица се стабилизира на това ниво. През седмицата продължава сезонното намаление на цените на плодовете, които са в активен сезон на предлагане, като е отчетено поевтиняване на прасковите и кайсиите средно с около 3-5% и на дините с около 13%. Запазва се тенденцията на намаляване на цената на едро на бананите и поскъпването на ябълките от внос. При цената на лимоните се наблюдава лек спад на седмична база с около 3%. През изтеклата седмица се наблюдава намаляване на цената на едро на оранжерийните домати средно с около 5-10%, на оранжерийните краставици в диапазона 1-7% и на морковите средно с 6%.

По-значителен спад на седмична база е регистриран при цената на зеления пипер – около 25% и на тиквичките – 10%. Седмичните колебания при цената на картофите, зрелия чесън и зелето са в диапазона ± 3%. Тенденцията от предходните седмици на стабилизиране на стойностите на индекса на тържищните цени около 1.900 пункта се запазва и през изтеклата седмица. Движението на индекса през този период е резултат от незначителните седмични отклонения на цените на хранителните стоки и сезонните колебания при цените на плодовете и зеленчуците. В края на седмицата стойностите на ИТЦ стъпват на ниво от 1.900 пункта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.