1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Цените на пилешкото месо в големите търговски вериги бележат леко понижение

Цените на пилешкото месо в големите търговски вериги бележат леко понижение

Средната за страната цена на едро на замразеното пиле остава без промяна – 4,18 лв./кг

През изтеклия седмичен период (14 – 21 ноември 2012 г.) средните за страната цени на едро и на дребно на пилешко месо в по-малките търговски обекти се запазват около нивата от предходната седмица, докато тези в големите търговски вериги бележат леко понижение.

Пиле-замразено

Средната за страната цена на едро на замразеното пиле остава без промяна – 4,18 лв./кг. По области, ценовият диапазон е от 3,71 лв./кг (Силистра) до 4,75 лв./кг (Разград). В седем областни центъра се отчита седмично поевтиняване на продукта от 0,3 до 4,1% (Силистра), а в други шест - поскъпване от 0,4 до 3,5% (Бургас).

Цената на дребно на замразеното пиле в големите търговски вериги (ГТВ), средно за страната, бележи понижение с 2,7% спрямо предходната седмица до 4,63 лв./кг. Предлагането е в границите от 4,12 лв./кг (Разград, Русе и Търговище) до 5,15 лв./кг (Пловдив). По-ниски цени спрямо предходната седмица се отчитат в осем от областите, като най-значително е намалението в Шумен (с 11,9%), Разград и Русе (с по 10,8%).

Разликата между цените на едро и тези на дребно на замразеното пиле в ГТВ е средно 0,45 лв./кг, като варира от 0,10 лв./кг в Русе до 1,25 лв./кг в Пловдив. За поредна седмица в Разград цените в ГТВ са по-ниски от борсовите – този път с 0,63 лв./кг.

Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле, предлагано в другите търговски обекти (ДТО), бележи леко повишение с около 0,6% спрямо предходната седмица, до 4,87 лв./кг. По области стойностите варират от 4,08 лв./кг (Силистра) до 5,63 лв./кг (Ловеч). Седмично повишение на ценовите стойности на замразеното пиле се регистрира в четири области, най-чувствително в София и Перник – с по 8,6%. Намаление на цената е регистрирано единствено в Благоевград - с 3,3%.

Цените на дребно на продукта в ДТО са средно с 0,69 лв./кг по-високи от тези на едро, като маржът достига до 1,63 лв./кг в Ловеч. В Разград цените на дребно в ДТО са по-високи от тези на едро с 0,65 лв./кг.

Средно за страната, цените на замразеното пиле в големите супермаркети са по-ниски от тези в малките магазини с 4,9%.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.