Основната причина е поскъпването на фуражите
Цените на свинското месо са се повишили средно с около 30% за малко повече от месец. Основната причина е поскъпването на фуражите. В момента, в който излязоха цените на зърното на световните борси, месото започна да поскъпва. Повишението е с по 3-4% всяка седмица до сегашните около 30%, каза Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите, пише 24chasa.bg.
Някои от суровините, например обрезките, дори са скочили с 40% за малко повече от месец. Вътев категорично отказа да се ангажира с прогноза какви цени на свинското може да се очакват през зимата. Истината обаче била, че всички производители животновъди в Западна Европа се събирали всеки четвъртък да обсъждат цените за следващата седмица.
“Там е така, но ако това се случи у нас обаче, веднага ще ни обвинят в картел", реагира Вътев. На въпрос защо тогава в магазините ни идва по-евтино месо от Германия, той обясни, че там субсидиите за животновъдите са 3-4 пъти по-високи от тези в България.