1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. У нас няма специализирано законодателство във връзка с проверките на земеделска продукция

У нас няма специализирано законодателство във връзка с проверките на земеделска продукция

Моделът работи успешно в Румъния от 2010 г.

Специализирано законодателство във връзка с проверките на земеделска продукция съществува в Румъния, там е създадено специализирано звено. Това каза заместник-министърът на финансите Людмила Петкова на пресконференция, предаде Агенция “Фокус”.

Звеното проверява всички транспортни средства на граница с друга държава, като проверката е документална. По отношение на определена група стока, които те са идентифицирали като рискови, от звеното правят проба на транспортното средство и то може да се разтовари на място, като се направи физическа проверка, за да се установи дали количеството съответства на документите, които го придружават, обясни Петкова. Зам.-министърът на финансите каза в отговор на въпрос, че специализираният режим в Румъния действа от 2010 г. и досега няма открита процедура от Европейската комисия. Той не възпрепятства свободното движение на стоки.

Заместник-министърът на земеделието Явор Гечев посочи, че идеята на системата е не да хваща нарушителите, а да бъде изградена на превенцията и ясни точни правила, в които всички да са равнопоставени. Гечев допълни, че тези проверки не са единствените мерки, които се предприемат. Българският потребител трябва да е спокоен, защото за 8 дни на практика сме установили само 11 нарушения, свързани с качество на храните и с ненапълно изрядни документи, непълно етикетиране, каза председателят на Българска агенция по безопасност на храните Венцеслава Тасева. На борсата в Пловдив са бракувани 16 тона домати поради изтекъл срок на годност, каза Тасева.

Явлението, което се получи е, че в нашата страна дали от внос, дали от страни членки, влизат регламентирани стоки, придружени с необходимите документи, окачествени - каза тя.

Заместник-министърът на земеделието Явор Гечев посочи, че това, което е направено е, че цялата информация е събрана на едно място с всичката експертиза на всички институции, които могат да помогнат, решен е моделът за прилагане.

Моделът, който е избран, е базиран на най-добрите европейски модели, на различни страни, по думите на Гечев. „Ако този модел сработи в такъв оперативен порядък и тази експертиза, която влагаме, на практика значи, че ДДС измамите чрез внос на продукти по нерегламентиран начин ще престане да съществува”, каза Гечев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.