Учени: Ефектът на зехтина върху здравината на костите е уникален

Не само млечните продукти са източник на калций, показва ново изследване

Не само млечните продукти са източник на калций, показва ново изследване, според което зехтинът е от съществено значение за здравината на костите.

Ако имате непоносимост към млечните продукти, избягвате храни от животински произход или по някаква друга причина не консумирате мляко и сирене, тогава незабавно трябва да потърсите алтернативен източник на калций, отбелязва БГНЕС.

Учените вярват, че ефектът на зехтина върху здравината на костите е уникален. Изследванията продължили две години, а в тях се включили две хиляди доброволци, които не обичат мляко. Резултатите показват, че ако ядете голямо количество морски дарове, билки и зеленчуци със зехтин, правите костите си много по-здрави, а имунитета по-силен.

Тайната се крие в това, че зехтинът увеличава концентрацията на протеина остеокалцин в кръвта, който е жизнено важен за растежа и развитието на костите. Участниците, които по време на проучването не консумирали зехтин, нямали никакви положителни промени в скелета и костната система.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.