1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Учени разработиха нова технология за отглеждане на плодове и зеленчуци

Учени разработиха нова технология за отглеждане на плодове и зеленчуци

Електрически лампи от 1000 вата са поставени в специални кутии с водно охлаждане за защита на растенията от изгаряне

Учени от университета на Аризона са открили начин за отглеждане ма плодове и зеленчуци в екстремни условия. Това е било постигнато в специално изработена клетка, която сега работи в Антарктика. Учените се надяват, този опит да помогне да се отглеждат зеленчуци и плодове в колонии на Луната и Марс.

В камера, подгрявана с електрически лампи, растат не само зелена салата, краставици и домати, а и цветя. Работата на камерата се ръководи от сътрудникът на университета в Аризона Лейн Патерсън, който вече прекара девет месеца на американската станция „Южен полюс”. Той подчерта, че всички растения, отглеждани в камерата, включително и цветя са годни за консумация, което съответства на клаузите на международния договор. Според Патерсън, целият персонал на станцията „Южен полюс”, пребиваващ в пълна изолация в продължение на осем месеца в годината, обича камерата, не само заради пресните зеленчуци и плодове: „самата възможност да бъдеш на място, където е зелено, топло и влажно, означава много за полярен изследовател.”

Електрически лампи от 1000 вата са поставени в специални кутии с водно охлаждане за защита на растенията от изгаряне и за да не бъде опасно докосването на лампата. „Ние използваме технология, която е доказано, че е добра - казва Патерсън. - Оборудването е евтино и трайно. Следва да се има предвид, че през зимния период доставките на запаси до Южния полюс са напълно невъзможни, затова ако лампата изгори преди крайния срок - това означава, че ние ще бъдем без зеленчуци.” Лейн Патерсън скоро ще се върне в Антарктика, за подобряване на системата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.