1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Удължиха срока за проверка на лютеницата съдържаща олеамид

Удължиха срока за проверка на лютеницата съдържаща олеамид

Сигнал за това беше подаден от асоциация "Активни потребители" до БАБХ в началото на януари

Прокуратурата е удължила до 10 февруари срока за проверка на лютеницата съдържаща олеамид, съобщава Дневник.

Сигнал за това беше подаден от асоциация "Активни потребители" до Българската агенция по безопасност на храните. Припомняме, че в началото на януари медийте разпространиха информация за
индустриален химикал с психоактивно въздействие открит в лютеница, продавана масово на българския пазар.

Пред камерата на телевизия Агро ТВ изпълнителният директор на фирма „Идеал Продукт“ със седалище в град Перущица, производител на лютеницата заяви, че спорната партида е изчерпана още през лятото.

От БАБХ започнаха проверка, която установи, че въпросната лютеница се произвежда по разработена фирмена технологична документация. Не се използват и не се влагат оцветители като добавки в храните. При проверката фирмата е представила сертификатите и придружаващите документи за произход на всички използвани суровини.

Ог Агенцията по храните излязаха със становище, че олеамидът е естествено съдържащ се органичен амид в храните с вложени растителни масла, характерни с богатото си съдържание на омега-9 мастни киселини – зехтин, слънчогледово олио и други растителни масла. Той е естествено възникващо съединение производно на олеиновата мастна киселина и може да е преходен продукт при загряване на слънчогледово олио или зехтин. Това вероятно е причината да бъде установен при извършеното изследване.

В последствие от бранша заявиха, че няма категорични доказателства, че веществото олеамид се съдържа в лютеница на българския пазар и възразиха срещу анализите на Асоциация „Активни потребители“ с довода, че те не са проведени в акредитирана лаборатория.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.