1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Унгария въвежда данък върху всички храни, които попадат в графата „нездравословни"

Унгария въвежда данък върху всички храни, които попадат в графата „нездравословни"

Новото отчисление трябва да пълни държавната каса с 20 млн. евро годишно

Унгария въвежда данък върху всички храни, които попадат в графата „нездравословни". Засегнати от крутата мярка са чипсове, кола и сладкиши. Салами и други мазни произведения от месо, които се произвеждат в страната, остават извън черния списък. Новото отчисление трябва да пълни държавната каса с 20 млн. евро годишно, съобщи БНТ.

Мършавите държавни бюджети в много европейски държави предизвикаха въображението на политиците. В рамките на ЕС Румъния настояваше за данък върху нездравословните храни, но ето че Унгария първа го въвежда и то от 1 септември. Официално разбира се, правителството не се вълнува особено за държавната каса, а преди всичко за здравето на населението, което чрез по-високи данъци, трябва да повиши жизнения си стандарт.

Независимо от различните гледни точки Унгария става първата държава в света, която иска да възпита гражданите си в здравословен начин на живот. Румъния отлага това за догодина заради и без това високите цените на хранителните продукти. Дания обаче въвежда налог на ненаситените мастни киселини. Очевидно фантазията на политиците не познава граници, когато хазната е празна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.