1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Увеличените цени на какаото и захарта са основни причини за рязкото поскъпване на сладкарските изделия във Варна

Увеличените цени на какаото и захарта са основни причини за рязкото поскъпване на сладкарските изделия във Варна

От една седмица маргарините и маслата също имат нова цена, която е по-висока с близо 15%

Увеличението на цените на какаото и захарта са основните причини за рязкото поскъпване на сладкарските изделия във Варна. Това каза Иво Бонев, председател на Съюза на хлебарите и сладкарите във Варна, цитиран от Агенция "Фокус". Той добави, че в момента цената на килограм захар във Варна е 2,00 лв., а е била 1,40 преди месец.

Освен захарта през последните месеци на световните пазари се наблюдава непрекъснато увеличение и на цената на какаото. То е в основата за направата на шоколадовия конфитюр, който се използва в сладкарските изделия. Бонев коментира, че от една седмица маргарините и маслата също имат нова цена, която е по-висока с близо 15%.

Бонев коментира, че при сладкарството има изключително голям асортимент от продукти и съпоставката между тях е много трудна, както е при хляба, където увеличението или намалението на цената веднага се усеща от потребителите. Според него всеки един бизнесмен сам си решава на каква цена да продава продуктите си, но това е последното нещо, към което прибягват предвид огромната конкуренция в бранша.

Иво Бонев добави, че за да не се вдигне цената на определения сладкарски продукт едно от решенията е да се слагат заместители, но, според него, ако един производител държи на стоката си, не би сложил заместител. „И сега има такива производители, които слагат заместители, но те са ориентирани към най-ниската ценова гама. Това според мен не е решение за излизане от кризата или за по-оптимално развитие на бизнеса”, каза в заключение Бонев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.