1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. В 95% от изследваните храни няма нарушения

В 95% от изследваните храни няма нарушения

Годишният доклад на ЕФСА включва и данни, събрани като част от националните контролни дейности, извършвани от отделни държави-членки на Европейския съюз, Норвегия и Исландия

Последният годишен доклад на Европейската агенция за безопасност на храните относно остатъците от пестициди в храните обхваща повече от 88 хиляди проби от храни, събрани в Европейския съюз през 2020 година. Анализът на резултатите показва, че 94,9 процента от пробите попадат в рамките на законово разрешените нива. 
 
В подгрупата от 12 хиляди и 77 проби, анализирани като част от координираната от Европейския съюз програма за контрол, 98,2 на сто са били в рамките на законовите граници. Тази програма анализира проби, събрани на случаен принцип от 12 хранителни продукта. За 2020 година това са моркови, карфиол, киви, лук, портокали, круши, картофи, сушен фасул, кафяв ориз, ръжено зърно, говежди дроб и птича мазнина. Една и съща кошница с продукти се взема на всеки три години, което означава, че могат да бъдат идентифицирани възходящи или низходящи тенденции за конкретни стоки.
 
От тези проби, анализирани в координираната програма е установено, че 68,5 процента, или 8 278 проби, не съдържат количествено измерими нива на остатъци. Други почти 30 процента съдържат един или повече остатъци в концентрации под или равни на разрешените нива, и само 1,7 на сто, или 209 проби, съдържат остатъци, надвишаващи законовия максимум.
 
Освен хармонизираните и съпоставими данни, събрани по координираната програма, годишният доклад на ЕФСА включва и данни, събрани като част от националните контролни дейности, извършвани от отделни държави-членки на Европейския съюз, Норвегия и Исландия. Националните програми за контрол са базирани на риска и са насочени към продукти, които е вероятно да съдържат остатъци от пестициди или за които са установени законови нарушения през предходни години. 
 
Резултатите от програмите за мониторинг са ценен източник на информация за оценка на хранителната експозиция на потребителите в ЕС на остатъци от пестициди. ЕФСА извърши оценка на диетичния риск като част от своя анализ на резултатите, което предполага, че е малко вероятно анализираните хранителни стоки през 2020 г. да представляват загриженост за здравето на потребителите. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.