1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. В България няма разпространение на заразените с ешерихия коли партиди краставици от Испания

В България няма разпространение на заразените с ешерихия коли партиди краставици от Испания

Снимка:

Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните

В България няма разпространение на заразените с ешерихия коли партиди краставици от Испания, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. Във връзка със съмненията за заразени с бактерията пресни зеленчуци в Германия са получени две предупредителни нотификации по системата RASFF (Система за бързо оповестяване за опасни храни и фуражи). Нотификациите са относно наличие на ентерохеморагична ешерихия коли в краставици конвенционално производство и краставици биопроизводство с произход Испания. Предупредителната нотификация е по-ниската степен на опасност, чрез която страните - членки трябва да вземат превантивни мерки.

Българска агенция по безопасност на храните е предприела следните действия:

1. Взимане на проби от борси и тържища, на които се предлагат пресни зеленчуци и плодове с произход Европейски съюз. Пробите са за наличие на микроорганизми и ще бъдат оповестени до 72 часа.

2. Изпратено е уведомително писмо до всички директори на Областни дирекции по безопасност на храните да извършат масирани проверки за наличие на партиди краставици с произход Испания, като ако бъдат открити такива, те ще бъдат възбранявани, изследвани и след излизане на резултатите ще бъдат освобождавани за реализация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.