1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. В Бургас ще създадат Домашен социален патронаж и Детска млечна кухня

В Бургас ще създадат Домашен социален патронаж и Детска млечна кухня

Към момента дейността на двете услуги е недостатъчна

Общинската администрация в Бургас има идея да изгради голяма база за кетъринг на Домашен социален патронаж и Детска млечна кухня. Това заяви зам.-кметът д-р Лорис Мануелян. За целта ще бъде използвана сграда в бургаския комплекс „Меден рудник”, собственост на общинското предприятие „Хляб и хлебни изделия” ЕООД, предаде Агенция Фокус. Докладната бе входирана на предходното заседание на Общинския съвет, но съветниците не постигнаха единодушие най-вече заради необходимостта предприятието да тегли инвестиционен кредит. В момента дейността на тези две услуги - Домашен социален патронаж и Детска млечна кухня е недостатъчна за Бургас и има нужда от разширяване на техния обем, посочи зам.-кметът Мануелян.

„За сравнение бих посочил, че Домашният социален патронаж в Бургас е създаден с капацитет да обслужва 650 души, а всъщност в момента потребителите са 680 и има още желаещи. Освен това той е разположен в една база, която не съответства нито като размери, нито като архитектура, нито като оборудване. За да отговоря на съвременните изисквания още в началото поставихме тази идея, за изработване на проект за Домашен социален патронаж и Детска млечна кухня, които да обслужват много повече потребители. Идеята ни за Домашния социален патронаж е да е с капацитет около 2000 души.

Според мен в тази криза, а и в бъдеше все повече ще има нужда от тази услуга. За детска млечна кухня, която обслужва деца от 10 месеца до тригодишна възраст, от 800 потребители да нарасне постепенно до 4000 потребители. Това също е важно за бургазлии, защото напоследък се забелязва повишаване на раждаемостта, а много от младите хора са ангажирани с работа или други обществени ангажименти, т.е. от тази услуга ще има все повече нужда и потребителите й ще се увеличават”, каза Мануелян.

В началото от общината са разчитали на отварянето на програми и проекти с европейско финансиране, за да кандидатстват за реализирането на идеята си, но такива засега няма открити. Общата сума, която ще е необходима за изграждането на кетърнига, ще е около два милиона лева и ще утежни общинския бюджет, затова се е минало на вариант тази идея да се реализира чрез общинското предприятие „Хляб и хлебни изделия”, което да тегли кредит. ”С този кредит, който ще се изплаща постепенно, общинското предприятие трябва да изгради базата и да обедини в чисто професионален аспект само готвенето, като даде възможност да се използва услугата за кетъринг и външно хранене, а управлението на тези две социални дейности да се запази като структура и логистика. Смятам, че това като бизнес идея е доста оригинално, но мисля, че не стана ясно на някои съветници и може би докладната не бе представена подробно и детайлно и въпреки, че беше преминала през всички комисии това наложи зам.-кметът Красимир Стойчев да я оттегли, но смятам, че на следващата сесия докладната ще бъде приета”, посочи д-р Мануелян.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.