1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. В Дания масово се запасяват срещу новия данък върху наситените мазнини в храните

В Дания масово се запасяват срещу новия данък върху наситените мазнини в храните

От някои части на страната дори се съобщава за паническо изкупуване на стоки, опразнило рафтовете в магазините

Похапването на хот-дог, хамбургери или пица може да остане за датчаните само добър спомен от миналото. Дания стана първата страна в света, въвела данък върху мазните храни, предаде Дойче веле.

От няколко седмици датчаните се запасяват с всичко, което могат да поберат хладилниците и фризерите им. Причината е в новия данък върху наситените мазнини в храните, събиран от 1 октомври. Независимо, дали става въпрос за мляко, масло или пица - заради съдържанието на мазнини в тях - те вече се облагат с данък. За всеки килограм наситени мазнини държавата прибира по 16 крони (2,15 евро).

"Бюрократичен кошмар"

Така Дания става първата страна в света, която въвежда данък върху мазнините в хранителните продукти. Без изключение - щом даден продукт съдържа наситени мазнини, независимо дали мляко или месо, за него се дължи "мазен" данък. Мярката цели да предпази населението на страната от консумацията на прекомерно количество мазнини.

Първата реакция от въвеждането на данъка обаче се състоеше не в намаляване на покупките, а точно обратното - в масовото запасяване с такива продукти. От някои части на страната дори се съобщава за паническо изкупуване на стоки, опразнило рафтовете в магазините.

В същото време от Съюза на индустриалците в Дания говорят за истински кошмар, предизвикан от едно недобре обмислено бюрократично решение. "За да отговорим на повишеното търсене се наложиха спешни доставки на тонове масло и маргарин в складовете на търговските вериги", казва Сьорен Йоргенсен от фирмата за производство на мляко и млечни продукти "Ариа".

Хаос - това е думата, с която Кристиян Йенсен от голям супермаркет в столицата Копенхаген описва събитията около въвеждането на новия данък. Той казва, че хората се запасяват като луди, опразват рафтовете в магазините и пълнят фризерите си.

Съмнителни ползи

Експертите са на мнение, че новият данък трудно ще доведе до промяна в хранителните навици на датчаните. Защото "ако на един човек му се яде сладкиш, той ще продължи да си го купува". Затова пък новата мярка създава много допълнителна работа на фирмите-производители, казва говорителката на Съюза на датските индустриалци.

И уточнява, че сега всеки един производител ще трябва да указва не само точното съдържание на мазнините в съответния продукт, но и това, което е било употребено при производството им, напр. при пърженето на полуфабрикати или бързи закуски. Заради новия данък се очаква цените на хранителните стоки със съдържание на мазнини да поскъпнат. А цената за това, естествено, ще бъде платена от крайния потребител.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.