1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. В Джулюница ще гостува пътуващ кулинарен фестивал

В Джулюница ще гостува пътуващ кулинарен фестивал

Събитието е насрочено за 30 август

Фестивалът „Пъстра трапеза на гости на моя роден град” отново ще посети Джулюница. Лясковското село е сред редовно избираните места, в които гостува единственият по рода си у нас пътуващ кулинарен форум. Той показва нагледно разнообразието на българската кухня в различните региони. Поредното гостуване в Джулюница е насрочено за 30 август, пише dariknews.bg.

От създаването си през 2009 г. фестивалът е посетил десетки населени места. Заради разнообразните инициативи, изложби и конкурси, фестивалът спечели доверие  както сред представителите на бизнеса, така и сред малките и по-големи почитатели на добрата кухня. Създател и организатор на фестивала е шеф Пеньо Иванов.

Целта на кулинарния празник е да представи богатото културно наследство на България, като привлече интереса на гостите към запазени традиционни занаяти, богатството на българския фолклор и разнообразието на регионалната кухня. Фестивалът дава възможност на присъстващите да се докоснат до живите традиции, да сътворят различни предмети заедно с майсторите и да опитат вкусните традиционни гозби.

Специални гости на фестивалите са били освен професионалните готвачи и младите им наследници от гимназиите по туризъм, и много известни личности, кметове на градове и общини. На всяко издание майсторството си демонстрират и едни от най-добрите занаятчии и фолклорни изпълнители в страната, мнозина от тях – носители на наградата “Пазител на традициите”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.