1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. В Германия информираха, че вирусът Ковид 19 не се разпространява чрез храни

В Германия информираха, че вирусът Ковид 19 не се разпространява чрез храни

От института за оценка на риска посочват, че до момента няма доказан случай на човек, заразил се с болестта след консумация на контаминирани храни

Коронавирусът не се разпространява чрез храни. Това обявиха от германското земеделско министерство в специално съобщение за медиите. Целта е да опровергаят твърденията, плъзнали из социалните мрежи в страната.
 
От няколко дни в различни интернет-форуми и социални мрежи в Германия се разпространява твърдението, че човек може да се зарази с вируса Ковид-19, ако консумира вносни храни, особено от животински произход. Ведомството на Юлия Кльокнер изрично подчертава, че това не е възможно и цитира научните изследвания на Федералния институт за оценка на риска.
 
В съобщението Кльокнер изтъква, че според наличните научни данни е изключено внесени от чужбина хранителни продукти да са източник на инфекция с новия коронавирус. Причината е, че вирусът е сравнително нестабилен и няма дълъг живот извън човешкия организъм.
 
От института за оценка на риска посочват, че до момента няма доказан случай на човек, заразил се с болестта след консумация на контаминирани храни, или чрез контакт с предмети. При предишните варианти на коронавируса също няма доказателства за подобно нещо.
 
Източник на твърденията за пренасяне на заразата чрез храни са няколко природозащитни организации, които през последните дни разпространяват слуха, че е възможно да се разболееш, ако ядеш животински продукти, внесени от чужбина. Затова те препоръчват консумацията на месо да бъде преустановена.  
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.