1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. В края на месеца ще стане ясно дали ще продължат проверките на вносните плодове и зеленчуци по границите

В края на месеца ще стане ясно дали ще продължат проверките на вносните плодове и зеленчуци по границите

Предстои резултатите да бъдат обобщени

В края на месеца ще стане ясно дали ще продължат проверките на вносните плодове и зеленчуци по границите. Към момента проверките за нерегламентиран внос и занижени фактурни стойности са временна мярка и предстои резултатите да бъдат обобщени. Това каза зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев, цитиран от Радио „Фокус”.

По думите му този проблем трябва да бъде решен окончателно, като законът също позволява да бъде спрян внос на некачествени плодове и зеленчуци. „Ако продукцията не отговаря на зададените стандарти, например има остатъци от пестициди или други химикали, които противоречат на българското законодателство, тя може да бъде спряна и да не стигне до пазарите”, каза той.

„Взети са много проби, които допълнително се изследват. Акцията не приключва само със спирането на място за проверка, но продължава с изследвания на проби. В момента се изследват проби, взети от плодове и зеленчуци, изискват се допълнителни документи. Там, където не могат да бъдат представени, съответно се налагат санкции”, каза още зам.-министърът.

Гечев обясни, че проверките се извършват комплексно от няколко институции поради специфичните цели на проверките - БАБХ, НАП, Агенция „Митници”. Зам.-министърът на земеделието подчерта, че решенията на проблемите в сектора трябва да се решават с участието на бранша на редовни срещи. Такава среща предстои днес със зеленчукопроизводители от Петрич и региона.

Гечев каза още, че европейските субсидии за българските производители биха могли да се изравнят с тези на другите страни в ЕС, но завишаването става стъпаловидно и е възможно изравняването да стане до 2015 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.