Дъпминговите цени на продуктите, които не отговарят на нормите, не помагат на никого
Цената на качествените млечните продукти не може да е много ниска. Появилото се кисело мляко от по 9 ст. през последните седмици съдържа растителна мазнина и това е упоменато на етикетите, но хората често пренебрегват написаното заради цената, това обясни Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателитеу нас информира vesti.bg.
Присадашки счита, че дъпминговите цени на продуктите, които не отговарят на нормите, не помагат на никого - нито на производителя, нито на преработвателя на млечни продукти, нито на потребителя. За да е качествено киселото мляко, то трябва да съдържа свежо мляко, може и сухо мляко до 3% и свежа закваска. Това е свързано с глобализацията на пазарите, обясни Присадашки, тъй като няма търговска верига, която ще поиска мляко със срок на давност 3-4 дни. Другите млечни продукти - кашкавал и сирене, трябва да са зреят поне 40 дни. Това потребителят трудно би разбрал, каза експертът. Качественият продукт трябва да е нито много твърд, нито много мек и да не се разслоява, обясни той. "Съвременните технологии при производството на кисело мляко се различават от технологиите в миналото, затова е възможно да има разлика във вкуса му. Това не означава, че е негодно". С различната технология той обясни и липсата на каймак в днешното кисело мляко. Технологията сега позволява маслеността да бъде равномерно разпределена в цялата маса и затова не се образува този каймак, за който много често се говори, обясни той.