1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. В МЗХ ще се обсъждат мерки за гарантиране на безопасността на селскостопанските продукти

В МЗХ ще се обсъждат мерки за гарантиране на безопасността на селскостопанските продукти

Водят се преговори за активирането и в България на организация за борба с фалшифицираните сертификати

В Министерството на земеделието и храните в понеделник, 6 юни, ще се обсъждат още мерки  за гарантиране на безопасността на селскостопанските продукти, съобщи Иван Савов, регионален директор на компанията "Интертек-Муди", която е сред световните лидери в областта на сертификацията и контрола на качеството, пише dnevnik.bg. Представители на компанията са поканени след изпратено от тях в писмо за различаващите се практики на големите международни търговски вериги в България по отношение на изискванията за качество.

Според Савов въпросът е защо големите вериги като Метро, Билла, Карфур и т.н., които са създали международен стандарт за храни GlobalGAP, го изискват задължително за селскостопанските продукти, продавани в магазините им в Западна Европа, но не го изискват в България. По думите му председателят на сертификационния комитет на GlobalGAP в Германия е останал шокиран от този факт. "Надявам се бързо да придвижим нещата и министерството да постави остро въпроса пред веригите за гарантираната безопасност на продуктите", каза Савов.

Савов, който е директор на  "Интертек-Муди" за Балканите и Средна Азия, обяви, че в момента преговаря за активирането и в България на организация за борба с фалшифицираните сертификати, създадена преди две години в сътрудничество с Интерпол. Според него е много важно да се осъзнае, че политиката по храните трябва да е проактивна, а не да се изчаква да се случи нещо, за да се направи нещо.

По отношение на биопродуктите Савов каза, че международниян сертификационен форум, в който той членува, на този етап разглежда биосертификацията като една шега. "Има работна група, която работи към ISO, към Международния акредитационен форум и към Европейската организация по акредитация за решаване на този въпрос и синхронизиране на стандартите, което няма да го видим в следващите три, четири, пет години. Трябва да ви кажа, че всеки може да получи биосертификат или т. нар. органик и в същото време в продукцията му да има останали пестициди, тоест да не може да получи GlobalGap сертификат", каза регионалният шеф на "Интертек-Муди".

Той даде пример с обява на Министерството на земеделието, че започват да дават субсидии на селскостопанските производители, които имат еко- или биосертификат. "И едни милиони започват да се раздават. Това за мен е абсолютно безполезна схема и по-скоро намирисва, защото има една единствена организация в България с разрешение да извършва биосертификация", коментира Иван Савов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.