1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. В продуктите на три месопреработвателни предприятия в Полша е установено наличие на конско месо, обявено за говеждо

В продуктите на три месопреработвателни предприятия в Полша е установено наличие на конско месо, обявено за говеждо

Снимка:

Скандалът с конското месо избухна в Европа в края на януари

В продуктите на три месопреработвателни предприятия в Полша е установено наличие на конско месо, обявено за говеждо, съобщи вчера, 27 февруари, полската Главна ветеринарна инспекция, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Проби за анализ са били взети в три месокомбината в Мазовецкото, Лодското и Варминско-Мазурското воеводство, каза главният ветеринарен лекар на страната. Той отказа да назове предприятията, тъй като се проверява какъв е произходът на месото. Според него доставчиците му са полски и холандски производители.

Ден по-рано от полската мрежа на шведската верига магазини ИКЕА бяха изтеглени замразени кюфтенца заради подозрения, че съдържат необявени добавки.

Скандалът с конското месо избухна в Европа в края на януари, след като в продукти от говеждо месо в супермаркетите на някои страни в Европейския съюз беше отрито конско месо. По данни на Еврокомисията в скандала вече са замесени 22 от 27-те страни в ЕС. Правителствата на тези страни твърдят, че изтеглената продукция не представлява опасност за здравето.

Според някои специалисти обаче месото може да съдържа противовъзпалителния препарат фенилбутазон (бутадион), използван за лечение на коне. Медикаментът може да бъде опасен за човека и в много страни е забранен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.