1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. В Русия откриха вируса на АЧС в колбаси

В Русия откриха вируса на АЧС в колбаси

Колбаси с генома на aфриканската чума по свинете бяха открити в търговската мрежа в Русия. Според властите все още няма яснота как вирусът е влязъл в производството.

Колбасите са открити в 136 търговски обекта в пет руски региона, както и в суровини в няколко цеха на преработвателната фирма, пуснала стоката на пазара. Органите, отговарящи за безопасността на храните, все още търсят източника. От Федералната фитосанитарна служба посочиха, че находката е много странна, тъй като въпросната компания купувала месо само от свинеферми, в които няма случаи на заболяването.

В Русия епидемията от aфриканска чума все още не е под контрол. Властите непрекъснато регистрират нови огнища, като последните са в региона Амур в далечния Изток, където доведоха до умъртвяването на огромен брой животни в големи стопанства. От началото на годината жертва на болестта в този регион са станали близо 50 000 свине, повече от една трета от поголовието.

От януари до октомври в Русия са регистрирани 76 огнища при домашни и 37 при диви свине. Властите отдават разпространението на болестта на контрабандата на живи животни и продукти от зоните под карантина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.