1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. В Шотландия изпиват по 46 бутилки водка годишно

В Шотландия изпиват по 46 бутилки водка годишно

Общо 50.5 милиона литра чист алкохол са продадени в страната през миналата година

Изследване проведено върху пълнолетните жители Шотландия сочи, че всеки един изпива еквивалента на 46 бутилки водка годишно. Проучването се базира на данни за продажби в индустрията, анализирани от NHS Health – Шотландия. В тях се твърди, че за годината до септември 2009 са регистрирани продажби в размер 12.2 литра чист алкохол на човек на възраст над 18 години.

Шотландското правителство заяви, че цифрата, която се запазва от 2005 насам, е равнозначна на 130 бутилки вино на човек. Новите данни стават известни на фона на натиска, оказван от шотландското правителство за минимални цени на алкохола, с които да се справи със свързаните с употребата на алкохол проблеми.

Общо 50.5 милиона литра чист алкохол са продадени в страната през миналата година, достатъчни за всеки консуматор над 18-годишна възраст да надхвърли препоръките за седмична употреба. Шотландците пиели 25 % повече алкохол на глава от населението отколкото жителите на Англия и Уелс, сочи статистиката. Средните седмични продажби за пиячите в Шотландия били 26.5 единици на човек над 18 години, еквивалент на около три бутилки вино.

В Англия и Уелс цифрата е 21.8, малко по-висока от препоръчвания седмичен максимум за консумация на напитки. Говорителка по здравните въпроси на лейбъристите Джаки Бейли смята, че злоупотребата с алкохол е най-важният публичен здравен въпрос в Шотландия в момента. "Предизвикателството сега пред нас е да излезем с нещо по-добро. Ето защо създадохме комисия под ръководството на професор Сали Браун, за да обсъди начини за ограничаване на евтините високоалкохолни питието и да се справи със злоупотребата с тях", твърди Бейли.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.