1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. В София беше отбелязан Денят на хранително-вкусовата промишленост

В София беше отбелязан Денят на хранително-вкусовата промишленост

Патрон на празника е министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов

Днес в Дома на техниката се състоя тържество, на което Съюзът по хранителна промишленост (СХП) отбеляза традиционния Ден на хранително-вкусовата промишленост в България. Събитието се проведе под патронажа на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

Състоя се и конференция на тема „Хранително-вкусовата промишленост и предизвикателствата на съвременния пазар”, в която взеха участие представители на голяма част от браншовите съюзи. Беше прочетен и поздравителен адрес от министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. В своето обръщение при откриването председателят на СХП – инж. Милчо Бошев заяви, че хранителната промишленост е една от най-градивните индустрии в националната икономика, индустрия с богата история и традиции. Той цитира д-р Мирослав Найденов, че в годините на прехода са се допуснали големи грешки в тази област – българската хранителна и питейна промишленост да изгуби завоювани пазари, и в момента се полагат неимоверни усилия да се достигне нивото от 1989 г. Стигнало се е до унизителното състояние да внасяме храни, които традиционно са се произвеждали у нас и са намирали отличен прием на външните пазари.

Д-р Венцеслава Тасева, директор Дирекция „Здравеопазване на животните и безопасност на храните” в МЗХ се спря на някои моменти и детайли по структурата и функциите на бъдещата Агенция по безопасност на храните. Тя припомни, че с решение 403 на Министерски съвет от началото на месец юни е одобрена стратегията за създаването на тази агенция, а в края на месец юли документът е бил гласуван и в българския парламент. С решение 802 на МС е гласуван и предложеният от министъра на земеделието и храните проект на закон за създаване на българската Агенция по безопасност на храните.

Д-р Тасева сподели, че когато е стартирал проектът за създаването на агенцията, от министерството са направили обмяна на опит с много страни членки, приложен е и опита на някои от тях. Германия е била една от страните, оказала най-силно съдействие за това как да изглежда бъдещата структура.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.