1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. В зимните курорти се предлагат некачествени храни

В зимните курорти се предлагат некачествени храни

Министър Найденов обеща да въведе контрол върху формирането на цените на хранителните продукти

Проверките, извършвани от Агенцията по безопасност на храните, показват, че в зимните курорти се предлага некачествена храна, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Мерките са масирани и всъщност доказват, че в големите планински курорти недобросъвестни търговци и ресторантьори предлагат храни с минал срок на годност. Тези, които бъдат хванати, ще усетят строгостта на агенцията и на закона, посочи Найденов, цитиран от БНР.

Найденов обеща да въведе контрол върху формирането на цените на хранителните продукти от началото на производствената верига до магазина, защото хората имат право да знаят как става това. Министърът отрече планираният орган да има нещо общо с познатия от миналото Комитет по цените. Няма да определяме цени, а ще проследяваме производствения процес чрез стандарти, ако има драстични отклонения - нека хората да знаят, защото в крайна сметка изборът е техен, заяви Мирослав Найденов.

Той допълни, че подобен контрол има не само в Испания, но и във Франция, Словения, Унгария и в други страни от Европейския съюз. Проучваме техния опит и ще вземем най-подходящото за нас, уточни Найденов, като не се ангажира със срок, в който контролът върху формирането на цените ще бъде въведен.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.