1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Въпреки свитото потребление големите вериги ще продължат да откриват хипермаркети у нас

Въпреки свитото потребление големите вериги ще продължат да откриват хипермаркети у нас

Прогнозите са, че броят им ще расте с 6-7 на сто годишно

Въпреки свитото потребление големите вериги ще продължат да откриват хипермаркети у нас, показва проучване на "Капитал Daily". В същото време обаче компаниите ще продължат за закриват губещи обекти. Преди седмица Delhaize group обяви, че закрива шест от магазините си.

По данни на Planet Retail в момента у нас има 1 900 хипермаркета, супермаркета и дрогерии. Прогнозите са, че броят им ще расте с 6-7 на сто годишно като през 2016 г. те ще станат 2 600. Съотношението между тази, наречена модерна форма на търговия и традиционната – чрез малките квартални магазини, се очаква да достигне 50:50 след няколко години, коментира пред изданието Кристоф Шулте от "МЕТРО кеш енд кери България".

През тази година Kaufland планира да открие магазин в столичния квартал "Слатина", строи се хипермаркет в Бургас, предстои и в Плевен. Carrefour планира да открие магазини в София и Плевен. Picadilly планира 15 нови загазина, 14 нови обекта ще има "Т-маркет", а СВА – поне 5.

От "Фантастико" коментират, че не планират да затварят магазини, а се интересуват от всички нови възможности за отваряне на нови обекти. Нови площи за наемане, за да открият новите си обекти от типа – удобни магазини в близост до клиента.

Потреблението на домакинствата е с ръст от 2.9 на сто през последната година, показват данни на GfК.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.