1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Във Великобритания предлагат въвеждането на данък върху подсладените безалкохолни напитки

Във Великобритания предлагат въвеждането на данък върху подсладените безалкохолни напитки

Снимка:

Идеята е определена от индустрията като неработеща

Известният майстор готвач Джейми Оливър настоява да се обложат с данък в размер на 20% подсладените безалкохолни напитки. Това негово предложение обаче е определено от индустрията като неработещо.

В нов документален филм Оливър атакува сладките безалкохолни напитки и добавянето на захар в храните, като той смята, че това е основна причина за увреждане на зъбите и нарастване на заболяванията от диабет във Великобритания. Според него, наскоро въведеният данък върху подсладените безалкохолни напитки в Мексико е променил сериозно начина на хранене в страната. Той призовава британското правителство да предприеме същата стъпка, пише FoodNavigator.

Оливър смята, че наситените със захар храни са причина и за наднорменото тегло и затлъстяването в Обединеното кралство. Борбата с наднорменото тегло струва на страната около 47 млрд. паунда годишно.

Главният готвач е започнал битката срещу храните с високо съдържание на захар още през 2010 г., когато предлага да се трансформира хранителния режим на децата в лондонско училище.

Британската асоциация за безалкохолни напитки обаче заявява, че няма достатъчно доказателства за вредното въздействие на напитките. Компаниите от сектора полагат усилия за намаляване на приеманите калории чрез по-малки размери на опаковките и промоция на ниско-калорични напитки. От Асоциацията се позовават на опита на други европейски страни. Според тях планове за облагане на подсладени безалкохолни напитки е имало в Белгия, но те са били изоставени, след като здравният министър е заявил, че няма доказателства, че мярката ще бъде ефективна. Подобни намерения е имало и в Дания, но те също са били осуетени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.