1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Великденските яйца - полезни за здравето

Великденските яйца - полезни за здравето

Яйцата са важни доставчици на хранителни вещества

Спокойно можете да си хапнете повечко боядисани яйца по Великден, уверява немския здравен портал "Имедо" предаде vesti.bg

Варените яйца не само няма да натоварят нивото на холестерола (наричан понякога холестерин), но дори ще понижат стойностите му, според специалистите, цитирани от "Дойче веле". Предупреждението идва тъкмо навреме, като се има предвид, че след края на Великия пост, когато трябва да се "чукнем" с шарено яйце за здраве с много приятели и роднини, изяждаме за няколко дни повече яйца, отколкото понякога дори за месец.

Яйцата принципно се смятат за холестеринови бомби, което е напълно несправедливо, успокоява диетологът Свен-Давид Мюлер от здравния портал. По думите му те са важни доставчици на хранителни вещества и почти не оказват влияние върху нивото на холестерола, а допринасят за оптималния начин на хранене. По едно яйце за закуска е здравословно и не е опасно,  уверява Мюлер, като обяснява, че холестерола може да се повиши само ако се консумират храни с по-голямо съдържание на мазнини.

Мазнината се състои от три вида мастни киселини: наситени, прости ненаситени и полиненаситени. Отговорност за повишеното ниво на холестерол в кръвта носят най-вече наситените.

Диетолозити препоръчват те да се ограничат, а да се приемат повече ненаситени. Делът на мазнините в яйцето е: 28% наситени, 42% прости ненаситени и 14% полиненаситени мастни киселини, което го прави изключително балансиран продукт. Лецитинът от жълтъка дори намалява нивото на холестерола, както се потвърждава от различни проучвания.

Яйцето съдържа ценния от биологична гледна точка белтък, който е богат на аминокиселини. Човешкият организъм ги превръща в собствени белтъчини, които са много важна част от телесната маса. Освен това в яйцата, наред с разтварящите мазнините витамини като B 12, се съдържат фолиеви киселини и ценни минерални вещества като желязо и цинк. Освен всичко останало поръсените с сол и пипер великденски яйца са и много вкусни и са неизменна част от празника.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.