Все повече хора се вглеждат в етикетите и четат внимателно
Все повече хора се вглеждат в етикетите и четат внимателно. Това заяви председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев в предаването "Преди всички" на БНР. Той обясни, че вече на българския пазар има много производители, които изписват всички изисквания, които са залегнали в новия регламент за храните с цел да спечелят доверието на потребителя.
Заместник-директорът на БАБХ Венцислава Тасева обясни, че са необходими 3 години, за да се приеме новото законодателство в областта на храните. Неговата основна цел е да се задоволят информационните нужди на потребителите. Новото в регламента е задължителното обявяване на хранителната стойност на етикета. Това означава да се обявяват в една табличка съдържанието на мазнини, въглехидрати, протеини, които се съдържат в 100 грама продукт, за да може всеки потребител да прецени дали тази храна е подходяща за него, обясни тя.
До 2014 година производителите ще трябва да готови с тези етикети. Преходният период не напразно е толкова дълъг. Дадени са 3 години, в които всички производители на храни трябва да асимилират новото законодателство. Регламентът в много обширен, той е 140 страници, каза Тасева.