Южна Африка е деветият най-голям производител на вина в света с 3% от глобалното производство
Вина от Южна Африка събудиха интереса на посетителите по време на „Винария 2010” в Пловдив, информира радио „Фокус”. Южноафриканските вина трябва да се пият, защото това е начинът да се присъединиш към мисълта, че „животът е хубав”, обявиха на пресконференция от Неправителствена организация „Вината на Южна Африка”.
ЮАР е единствената страна, която може да се похвали с точното начало на винопроизводството в страната, това е 2 февруари 1659 година. В Южна Африка повечето нови насаждения са от червено грозде, като 70 % от него е под десет години. Отглеждат се Каберне Совиньон (13% от всички насаждения), Шираз (10%), Мерло (7%), Шенин Блан (19%), Шардоне (9%) и Совньон Блан (8%). Местният сорт грозде за Южна Африка е Пинотаж и представлява 6 % от насажденията на червено грозде. Кейптаун е сред най-големите столици на виното в света, член на Велики винени столици на Световната глобална мрежа, обявиха още от „Вината на Южна Африка”. Според статистиката от 2005 Южна Африка е деветият най-голям производител на вина в света с 3% от глобалното производство. Искаме да поканим всички да посетят корените си, да извървят пътя обратно към Африка, като гарантираме топло приветствие – Уамкелекиле означава „Добре дошъл”, казаха от организацията „Вината в Южна Африка”. На срещата присъстваха и представители на развитите европейски страни, които имат лозови насаждения в Южна Африка и произвеждат вино там. Южна Африка изнася вино във Великобритания, Германия, Холандия, Швеция,Африка,Дания, Канада и САЩ.