Димитър Николов, български сомелиер и търговец на вино, прогнозира добра година за винопроизводството от реколта 2019
Висока оценка за българските вина за 2019 година. Това отчетоха български сомелиери и допълниха, че и за 2020та тенденцията да консумираме повече пенливо вино остава. Все по-голям е и интересът към малиновото и набиращото скорост оранжево вино. При ферментацията на така нареченото оранжево вино е необходимо да не се отделят ципите и семките, както е при бялото вино. Ципите са богати на пигменти, феноли и танини и полученото вино придобива различни характеристики, цвят и консистенция. Подходящо е съчетанието с пикантна храна. В последните три години оранжевото, пенливото и малиновото вино стават все по-търсени на родния пазар.
Поради доброто си качество българските вина се предлагат и на по-висока цена, в сравнение с тези в други балкански страни. Репутацията на България обаче все още не е така желаното от производителите ниво. Именно заради това експортът и реализацията на родни вина се осъществява трудно - задача, върху която е необходимо още много да се работи, смята сомелиерът Димитър Николов.