1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Властите в Италия разбиха мащабна схема за измами при производството на биопродукти

Властите в Италия разбиха мащабна схема за измами при производството на биопродукти

Измамата е на стойност минимум 3 милиона евро

Властите в Италия разбиха мащабна схема за измами при производството на биопродукти. Задържани са собственикът и трима служители на голяма компания. Тя е обвинена, че използва неразрешени хербициди и изкуствени торове върху сертифицирани за екопроизводство площи. Измамата е на стойност минимум 3 милиона евро.

Компанията съществува от 1985 година и произвежда предимно растителни масла и кюспе за храна на животни. През последните години гамата е разширена, като са добавени продукти за вегетарианци и вегани на базата на соя, както и безглутенови брашна, посевен материал и бобови култури.

В Италия фирмата обработва около 1000 хектара, а в Румъния е обработвала под аренда 10 хиляди хектара земя. По думите на земеделския министър Джан Марко Чентинайо, компанията е от национално значение за производството и продажбите на биопродукти в страната.

При направените проверки властите са установили, че всички растения са отглеждани по конвенционален начин, а след това са смесвани с такива, произведени по биостандартите. Крайният продукт е деклариран и продаван като "био". След арестите на ръководството, сертификатите са отнети. От земеделското министерство в Рим уверяват, че в нито един момент не е имало опасност за здравето на потребителите, тъй като става дума за етикетна измама. Попадналите вече в търговската мрежа стоки ще бъдат изтеглени от пазара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.