1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Вносните соеви продукти у нас са генно-модифицирани

Вносните соеви продукти у нас са генно-модифицирани

Да се избягват продуктите, съдържащи соев протеин съветват експерти

Внасяните соеви продукти у нас основно от Бразилия, САЩ и Аржентина, са генно-модифицирани, предупреди на пресконференция шефът на Столичната регионална инспекция по опазване на общественото здраве (РИОКОЗ) Михаил Попов съобщи vesti.bg.

От 103 проби миналата година за ГМО в храни българско производство осем са с отклонения от здравните нормиВ изследваните вносни храни с отклонения са 10 от пробите. Това са преди всичко соеви изолати и гранулати.

Попов препоръчва да се избягват продуктите, съдържащи соев протеин. Те се ползват особено от вегетарианците като заместители на месото. Съдържание на ГМО в малотрайни български колбаси е открито в седем случая. ГМО може да има и във вафли и шоколадови изделия, предупреждава експертът. Според него у нас се изследват 50% от вноса на соя. При над 0,9% ГМО в храните се налагат санкции, като глобата за фирма е от 15 до 30 хил. лева.

Рапицата и царевицата са генно-модифицирани храни, но в продуктите, които се получават при тяхната преработка, няма съдържание на ГМО, обяснява още Попов.  Не са открити генно-модифицирани организми и в ориза, внасян от Китай.

В дирекция "Лабораторни изследвания" на столичната РИОКОЗ се изследва и вносът на храни от трети страни като Китай, Индия, Ирак, Иран, Африка. Основно се проверяват ядки и стафиди, които подлежат на контрол за съдържание на микротоксини. От 295 проби миналата година само в една са открити отклонения.

През 2009-а са направени 180 проби за съдържание на калиев йодат в готварската сол, като при 35 от тях е установено прейодиране. В периода 2004-2009 г. са регистрирани единични случаи на нитрати в детски храни. Най-много такива проби - девет, са открити през 2006 г. За миналата година от 177 само една е съмнителна.

При листните зеленчуци - салати, марули, спанак, няма отклонения от здравните норми. Сред вносните зеленчуци от Турция няма проби със съдържание на нитрати и пестициди. До 1 април сезонната норма за нитрати в листните зеленчуци е 4500 милиграма на килограм, след което тя ще спадне до 3500, а за детските храни е 200.

В периода 2004-2009 г. не са открити отклонения и при контрола на тежки метали в храните. Данните бяха изнесени по повод днешния Ден на здравния инспектор и Световен ден за защита на потребителите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.