1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Все повече сухи млека и палмово масло се внасят в България

Все повече сухи млека и палмово масло се внасят в България

Снимка:

Голяма част от тези продукти отиват за млечната индустрия

Все повече сухи млека и палмово масло се внасят в България през последните години. Голяма част от тези продукти отиват за млечната индустрия, съобщи доц. Божидар Иванов от Института за аграрна икономика по време на кръгла маса, посветена на развитието на земеделието, пише "Новинар".

По думите му през 2012 г. у нас са внесени около 37 000 тона сухо мляко основно от Евросъюза. За сравнение с 2005 г. увеличението е над три пъти. Прогнозите сочат, че дори тази година да има спад заради цените на международните пазари, вносът ще се задържи на нива от над 30 000 тона.

"При палмовото масло след 2007 г. започва ускорен ръст на вноса и само за 5-6 г. вече използваме по около 35 000 тона годишно не само в млечната, но и в други индустрии", добави Иванов.

Според него вносът се налага най-вече заради състоянието на българското земеделие, където има сериозен спад на млечното производство. Това по думите му е в резултат от двойното намаляване на броя на едрия рогат добитък в сравнение с 90-те години на миналия век. Освен това производствената структура е влошена и средният брой на животните в стопанствата е нисък, а броят на говедата в модерните ферми І и ІІ категория е около 45 на сто.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.