Само в една негова филия има сол колкото в цяла опаковка от чипс
Анализ на организацията "Късенсас екшън он солт енд хелт" (Consensus Action on Salt and Health) показва, че всеки четвърти хляб съдържа толкова опасно много сол. Само в една негова филия има сол колкото в цяла опаковка от чипс, пише британският в. "Дейли мейл".
При това най-много сол се пада на скъпия хляб, който се продава в специални пекарни. Производителите трябва да посочват върху опаковката количеството сол, но това не винаги става и купувачите си нямат представа за реалните й показатели.
Между другото британците консумират твърде много сол – с 43% повече от положеното (8,6 грама вместо 6 грама). Лекарите предупреждават, че това увеличава опасността от високо кръвно налягане, инсулт и оттук ранна смърт. Според специалистите само хлябът съдържа една трета от ежедневно консумираната сол.