1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Всеки пети британец яде плодове по пет пъти дневно

Всеки пети британец яде плодове по пет пъти дневно

Най-малка е консумацията на зеленчуци в северната част на Англия

Един на всеки петима британци яде препоръчителната дажба плодове и зеленчуци – пет пъти дневно, сочи проучване, публикувано от Би Би Си.

Министерството на здравеопазването започна кампанията за всекидневно ядене на плодове и зеленчуци през 2003 г. Проучване на повече от 2000 британци показва, че хората трудно постигат тази цел. Според лекарите порция зеленчуци и плодове по няколко пъти на ден намалява риска от развитие на рак.

Една порция трябва да включва минимум два плода, например една ябълка или банан и половин грейпфрут или един голям резен от диня. При зеленчуците примерната порция включва броколи с няколко супени лъжици задушени зеленчуци от моркови, грах и сладка царевица. Картофите не са препоръчителни. Плодовите шейкове или фрешове не трябва да са повече от два на ден. Бобовите култури се броят като една порция.

Анкета показва, че 17% от домакинствата с по-ниски доходи ядат по пет порции зеленчуци на ден в сравнение с 27% при хората с високи доходи. Най-малка е консумацията им в северната част на Англия, а най-голяма в южната, отбелязва БГНЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.