1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Ядките понижават холестерола

Ядките понижават холестерола

Ефектът от изяждането на дневната порция ядки обаче е видим само при хора с нормално тегло

Високият холестерол не е причина да изключите ядките от менюто си, обясниха лекари. Хората, които изяждат по 67 грама ядки на ден имат с 5,1% по-ниско ниво на общия холестерол и със 7,4% по-ниски нива на т.нар. лош холестерол спрямо хората, които не ядат ядки. Това показва изследване, цитирано от АФП.

Проучването обхваща близо 600 пациенти от 25 държави, които са имали високи или нормални нива на холестерола при изследване. Възрастта на хората, които са участвали в изследването, е между 19 и 86 години. Ефектът от изяждането на дневната порция ядки обаче е видим само при хора с нормално тегло. Учените тепърва ще проучват защо механизмът не действа при пациенти с висок индекс на телесната маса.

Данните показват още една изненада - при хората, които се хранят по "западен начин", т.е с много наситени мазнини, ефектът от ядките е по-значителен. Пациенти, които вече се хранят здравословно - приемат повече пресни плодове и зеленчуци, риба и използват зехтин, ядките не намаляват холестерола толкова значително.

Ядките съдържат мазнини, но те не ни правят непременно дебели, заключават лекарите. Напротив - тяхната редовна консумация предпазва от развитие на диабет от втори тип, а ефектът от тяхното приемане се запазва за дълго време.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.