1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Японски доцент проучва българското кисело мляко

Японски доцент проучва българското кисело мляко

Хирата Масахиро се срещна с проф. Мария Кондратенко, най-големия специалист по закваските в България

Хирата Масахиро, доцент в Университета по животновъдство в Обихиро, Хокайдо, най-северния японски остров, пристигна в България, за да подготви материал за страната ни и за българското кисело мляко. Масахиро поясни, че е за пръв път в България и е дошъл тук в рамките на своето проучване за млекопреработването и млекопроизводството. Според неговите проучвания – произходът на преработката е на млякото е от Западна Азия, откъдето е пренесен към Северна Азия и днешна Монголия, както и към Европа. В България, която е междинна страна между Азия и Европа, той очаква да научи нови неща за технологията на преработка, както и за видовете млечни продукти.

Масахиро се срещна с проф. Мария Кондратенко, най-големия специалист по закваските в България и бивш директор на Централната Научно-изследователска производствена лаборатория. През `80-те години проф. Мария Кондратенко е била три пъти в Япония, докато в Института в Мейджи са разработвали производството на българското кисело мляко като продукт за японския пазар. Особен интерес предизвиква разработеният от наши учени продукт „Булгарикум”, който засега не се произвежда, тъй като производителите не успяват да получат толкова чист продукт.

Доцентът от Япония е бил три години в Сирия, където сред номадски бедуински племена, е проучвал начина, по който преработват и съхраняват млечните продукти. Поради лошите метеорологични условия, доц. Хирата Масахиро няма да успее да стигне до музея на киселото мляко в трънското село Извор, където е родната къща на проф. Стамен Григоров – откривателя на микрофлората на българския млечен продукт. Той обаче има голямо желание да посети Родопите и по-специално региона на Смолян и Момчиловци, където смята, че ще открие още автентични доказателства за закваските и технологията на преработка и производство на мляко и млечни продукти. Голям интерес за него представлява и т.нар. „брано мляко”, което е известно в Родопите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.