1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Японски потребители и търговци на говеждо месо търсят частни центрове, за да го тестват за радиация

Японски потребители и търговци на говеждо месо търсят частни центрове, за да го тестват за радиация

Снимка:

Всеки тест струва на клиентите около 200 долара

Японските потребители и търговци на говеждо месо все по-често търсят частни центрове, за да тестват продукцията за радиация, след като наскоро бяха изнесени многобройни факти за доставки на "радиоактивно" месо от префектура Фукушима и от други региони на страната. Както съобщиха днес от частен институт по радиология в Йокохама, в този център от 11 юли насам, когато стана известно за такива заразени доставки, вече са получили над 150 заявки от клиенти от цялата страна.

Клиентите предпочитат да се обръщат към частния център, тъй като действащата под ръководството на официалните власти лаборатория за химически анализ не е в състояние да се справи с подобни поръчки, поради липсата на достатъчно оборудване и персонал. "Потребителите и операторите на супермаркети предпочитат нашия институт заради факта, че местната администрация реагира слабо на техните искания и им се налага да чакат твърде дълго"-коментира директорът на института Акира Ханава, цитирана от ИТАР-ТАСС. Всеки тест струва на клиентите около 200 долара

Междувременно министерството на земеделието пое ангажимент да не допуска на пазара говеждо месо, заразено с цезий от Фукишима, износа на което извън префектурата правителството забрани от началото на тази седмица. Но по последни данни, представени в медиите, преди да бъде въведена забраната, фермерите от Фукушима са успели да продадат месото от над 1.3 хил. "радиоактивени" крави в 45 от общо 47 префектури. Малка част от говеждото месо е попаднала в ръцете на крайните клиенти, по-голямата, според правителството, е успяла да бъде задържана в търговците на едро.

Сега, по разпореждане на аграрното ведомство, в 10 префектури тече проверка на животновъдните и оризовите ферми, тъй като оризовата слама се използва като фураж за добитъка. През последните дни слама с висока концентрация на цезий бе открита във ферма в префектура Ивате, на 150 км от авариаралата централа "Фукушима-1". Преди това по време на проверки заразен фураж бе открит и в съседната префектура Мияги.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.